ingabodil.blogg.se

Dan Andersson-veckan

Publicerad 2012-08-02 11:46:00 i Resor och utflykter

Så, åter till den gångna, fantastiska helgen:
 
Det som egentligen skulle ha blivit helgens höjdpunkt, men som självklart hamnade i skuggan av babylyckan, ägde rum på söndagen. Under en vecka varje år anordnar Ludvika kommun, i samarbete med Dan Andersson-sällskapet och lokala byalag i trakten runt omkring Ludvika, något som de kallar Dan Andersson-veckan. Dessa kulturdagar är tillägnade minnet av poeten och författaren Dan Andersson som i dag är en av Sveriges mest omtyckta, omtolkade och resiterade poeter (och en av mina egna favoriter). Den gård där mina vänner bor brukar, tillsammans med en byförening, arrangera en programpunkt på DA-veckan och gjorde så även i år vilket innebar att söndagen bjöd på hundratals besökare, några artiser och en mängd hantverkare och utställare. Vi i vänkretsen stälde som vanligt gärna upp med både arbetskraft, stämningshöjande klädsel och lite promoting.
 



Vi svidade alltså om till 1800-talskläder, påbörjade förberedelserna och tog så sedan emot besökarna. Eftersom vi är en blandad skara av hantverkare, matentusiaster och historienördar, så har var man och kvinna sin plats: min i restaurangköket i det stora stenmagasinet där de flesta av programpunkterna ägde rum. Mats, vännen som bor på gården, driver där ett eventcateringföretag med tillhörande lokaler (det tre våningar höga stenmagasinet som är i full färd med att rustas om till medeltida värdshus), och det var han och jag som slavade bland grytorna i värmen. Och vilken värme sen! Spisarna, ugnarna och varmhållningsskåpen vet hur man ska försvaga stackars kökspersonal. Vilken tur då att vi har så roligt undertiden! Och känslan jag har med mig hem är samma som varje gång jag lämnar Ludvika: nästa tillfälle att besöka vännerna och gården kan inte komma fort nog!

Om

Min profilbild

Med musik i öronen och äventyr för ögonen delar jag här med mig av min vardag och min helg. Jag fotograferar och lägger pussel, skrattar högt och pratar mest. Ibland kommer ett lajv i vägen för vardagsbestyren och inte sällan kan jag tappa bort tiden framför en bok. Det historiska intresset kommer nog skymtas i många av mina inlägg, liksom min kärlek till livet självt. Välkommen!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela